Press "Enter" to skip to content

Тамян – какви са ползите за здравето?

Колкото и да се свързва с религията, учените днес са доказали някои от безспорните ползи за здравето

Здравните ползи от тамяна са свързани преди всичко с психическото състояние на човека. Тамянът с успех се използва в ароматерапията за намаляване на тревожността или стреса .Тази ценна смола съдържа определен компонент за облекчаване на стреса, наречен incensole acetat. Клинични проучвания, проведени от Еврейския университет на Ерусалим са доказали, че е много удачен и за лечение на депресията.

Депресията се превръща в сериозен проблем в момента. Световната здравна организация съобщи, че има 121 милиона души, които страдат от това психично заболяване. По ирония на съдбата, депресията може да доведе до други сериозни проблеми като нарушения на съня, промяната на апетита и настроението, чувство на тъга, чувство на безнадеждност и др. При депресия е силно препоръчително да се приложи психотерапия.

Друго предимство на тамяна е, че с него може да подмладите лицето си. Тази полза всъщност е била известна още на древните египтяни. В миналото египтяните го използват като тежка очна линия за разкрасяване на лицето. От друга страна, тамянът се прилага също и за защита на очите от инфекции. Освен това, тамянът може да бъде противовъзпалително средство. Клиниката в Кливланд казва, че възпалението всъщност е повече от подуване на тъканите, което е близо до нараняване на кожата. Това може да доведе до няколко заболявания като артрит, високо кръвно налягане, астма и бъбречна недостатъчност. В този случай, можете да получите здравни ползи от тамян.

Leave a Reply

%d bloggers like this: