Press "Enter" to skip to content

Аюрведа за правилен сън

Източната наука за човешкото здраве има своя гледна точка за съня

aurveda Тя твърди, че ритъмът на живот трябва да е свързан с изгрева и залеза на слънцето. Тоест трябва да си лягаме да спим не към полунощ, както обикновено се случва, а значително по-рано.

Най-доброто време за сън според аюрведа е от 21 ч. до 3 след полунощ. В това време слънцето е в състояние на най-малка активност. И именно този период се смята за най-подходящ за сън. Но подобен режим е крайно неудобен и неприложим за съвременната действителност. На кого му се иска да става по тъмно? В същото време практически на всеки е по силите да спи от 22 ч. до 2 ч., а именно тези часове са най-важни за съня. Те не могат да бъдат компенсирани с никакво друго време.

За здравето ни е важно както да лягаме, така и да ставаме по едно и също време. Това формира стабилна работа на вътрешния часовник. Спазването на режим помага на организма пълноценно да отпочива.

Обичате да дремвате следобед? Този отдих прекрасно възстановява силите, подобрява възприемането и запомнянето на нова информация, увеличава работоспособността. Но не се увличайте! Не бива да спите повече от 1 час през деня, иначе ви е гарантирано безсънието. Не лягайте след 15.00 ч. – в това време е много активно слънцето и ако заспите, ще се събудите още по-уморени, отколкото преди съня.

Разбира се, всеки от нас има собствен биологичен часовник. На някои им е по-комфортно да си лягат по-рано, на други – по-късно. Опитайте да изберете най-удобното време за сън и да спазвате този режим постоянно, дори през почивните дни, След известно време ще видите разликата – сутрин ще ви е значително по-лесно да ставате, а силите и здравето ви ще са в отлична форма…

Leave a Reply

%d bloggers like this: