Press "Enter" to skip to content

Аюрведа превръща храната в лекарство

Юрий Ковачев, който преподава аюрведично хранене съветва мъжете при повишени женски хормони да намалят млечните продукти и да избягват пререкания с тъщата

аюрведа храна

Топло мляко вечер

Вече отегчителен е спорът „за“ и „против“ приема на прясно мляко от възрастни хора. Някои го пият без ограничения и са здрави и след 80 години. Дори на някого да не му понася прясното мляко, може да пие 100-150 г вечер, но топло и с подправки – индийско орехче, кардамон, куркума, черен пипер, джинджифил или с всички заедно. Те помагат млякото да се преработи добре, иначе се образуват много слуз и секрети.

Според аюрведа чаша горещо мляко преди сън увеличава енергията оджас и дава добър имунитет и психическа и физическа сила. Ранното заспиване вечер помага тази полезна енергия да се задържи в тялото. Алкохолът обаче унищожава оджас и подрива имунната система. Същият ефект има претоварването -физическо и психическо, както и прекаляването със секса при мъжете.

Медът е полезен и при висок инсулин

Друг спорен въпрос е да ядат ли мед хората с повишен инсулин? Да, ако е само 1-2 ч.л. разтворени в топла вода, няма проблем. Пчелният прашец също е полезен, а и дава настроение.

Други храни за добро настроение през зимата са всички жълти, оранжеви и червени на цвят. Парада водят цитрусовите плодове, но по 1-2 на ден. Райската ябълка се яде по 1-2 на седмица от типа хора вата доша. Те имат суха кожа, трескав ум и лош сън. За тях най-полезен е лимонът. Сокът му се разрежда с вода и се добавя щипка сода, за да не дразни лигавицата на стомаха. Тази напитка има добро газогонно действие. Лимонът е и чуден антиоксидант и прави организма алкален.

За добро настроение помагат още готвените зърнени и бобови храни. Житото например има слънчева природа.

Leave a Reply

%d bloggers like this: