Press "Enter" to skip to content

В будизма рибата е символ на нов живот

За разлика от много други животни, населяващи небето и земята, рибата по-рядко е била част от различни култове

риба будизъм

Което само по себе си е удивително, като се има предвид повсеместното разпространение на тези обитатели на водите, както и тяхното значение в живота на първобитния човек. Именно благодарение на своето значение (и отчасти заради особеностите на своето съществуване в нисшите слоеве на земния свят -водата, което й позволило да се противопостави на земноводните птици) рибата все пак присъства, макар и не толкова често, в някои древни религии и езотерични култове. Присъства и в християнството, където с нея е свързан апостол Петър, който бил рибар.

Древен Египет дава немалко примери на почит пред животните. В някои региони се покланяли на Оксиринх, а в един град имало свещено езеро със сомове. За починалите сомове правели малки ковчези.

Но главната митологична функция на рибата е функцията на демиург – създател и пазител на всичко съществуващо. Като цяло, в редица древни вярвания,възникнали в незапомнени времена и независимо едно от друго в различни краища на Евразия, се говори за риба, издигнала се от дъното на първозданния Световен океан и по този начин дала началото на земята. Именно в образа на това животно Вишну – висшият бог в индуистката и арийската митология, извадил от дъното на океана Ведите -свещените книги.

Подобна функция се приписва на рибите и в разпространения във всички култове мит за потопа, където именно земноводните, дошли от дъното, спасяват живота на хората (такива варианти има в индийските, ацтекските и китайските вярвания). А най-разпространеният вариант на демиургическата функция е знаменитият мит за трите кита (в някои култове – делфини), служещи за опора на Земята.

В Индия и Китай рибата символизира възкресението на живота, второто раждане на душата. Нещо подобно има и в християнската религия, където Йона е погълнат от кит, а след три дни е изхвърлен обратно.

Този висок символизъм на предназначението на рибите превръща в необикновено важен и всеки сън с нейно участие. Какво означава да сънуваш риба – този въпрос интересувал хората от древността и неслучайно много съновници се стремят да изтълкуват тези сънища. Мъртвата риба (символизираща демиурга, твореца) предвещава нещастие, а живата, напротив, обещава любов.

Leave a Reply

%d bloggers like this: