Press "Enter" to skip to content

Джинджифилът и неговото приложение в китайската медицина

Джинджифилът е известен отдавна и като подправка, и като лекарство

Древните китайци се борели с последствията от прекалено обилните пиршества, слагайки джинджифил в хляба. Моряците в Китай го дъвчели, за да понасят по-леко морската болест. За какво се използва джинджифилът днес?

Гадене и морска болест. Най-подходящ е за борба с тези неприятни състояния. 1 г джинджифил е по-действен от 100 мг химически лекарствени средства против повръщане. И то без странични ефекти. Освен това може да намали ефекта на повръщане след операция или химиотерапия. В този случай трябва да се помни, че той може да намали съсирването на кръвта, а това не е желателно.

Кашлица. Ако е суха, раздираща и не ви позволява да заспите нощем, опитайте чашка джинджифилов чай. Той ще облекчи отделянето на секрет и ще успокои кашлицата.

Xранителни разстройства. Джинджифилът облекчава отделянето на газове и намалява болезнените усещания при разстройства. Отпуска мускулите, успокоява спазмите. Помага и при тежки, болезнени менструации. Стимулира оттока на жлъчния мехур, което е благоприятно за храносмилането.

Рак. Тази подправка играе определена роля в профилактиката и лечението на рака. Изследванията показват, че мишки, на които е даван екстракт от джинджифил, по-рядко боледуват от рак на кожата. Но е рано да се говори за действието му върху хора с онкологични заболявания.

Оптимални дози. При морска или въздушна болест, при гадене в транспорта или при стомашно разстройство е удобно да се използват капсули, съдържащи по 500 мг от растението. Можете да приготвите приятен чай от две чаени лъжички смлян джинджифил или от 1/2 – 1 ч. л. пресен стрит джинджифилов корен. Добавете към напитката мед.

Изпийте 20-25 мин. реди пътуване, ако страдате от морска болест. Приемът може да се повтаря на всеки няколко часа. При стомашни разстройства се взема както преди, така и след хранене, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: