Press "Enter" to skip to content

Диамантите – кървавата загадка на Изтока

Диамантите са най-скъпите камъни, с дивна красота и изключителни качества

 

диамантени мини

Не случайно битува поговорката – „твърд като диамант“

В Индия ги наричат „късчета от вечността“‘— заради изключителната им твърдост. Съществуват множество легенди и удивителни истории за знаменитите исторически диаманти, гордо носещи собствени имена. Те са оставили кървави следи, а някои от тях са прокълнати…

ЛЕГЕНДАРНАТА ГОЛКОНДА

Най-древната диамантена мина, родина на знаменитите диаманти „Великият Могол“, „Кохинор„, „Синият французин, „Шах“, е легендарната Голконда в Индия. Някога думите „диамантените мини на Голконда“ пораждали трепет в човешките души, асоциирайки се с несметни богатства. Но както е известно, няма нищо вечно в този подлунен свят и като че ли неизчерпаемото местонаходище на „късовете вечност“ било изчерпано напълно – днес мините на Голконда са изоставени. А някога диамантите буквално се търкаляли по земята!

Арабският пътешественик Бузург ибн Шахрияр, живял през X в., в книгата си „Чудесата на Индия“ разказва за тайнствена, сумрачна клисура в лилави от горещината и безводието планини, чието дъно било осеяно с диаманти.

Непристъпните скали, зловонните тропически изпарения и отровните змии, криещи се там, препречвали достъпа до въжделените съкровища. Но търсачите на богатства измислили начин да изваждат диамантите. Те нарязвали конско месо и го хвърляли в клисурата. Диамантите полепвали по кървавите късове и орлите лешояди ги изваждали. Оставало само да се достигнат орловите гнезда и да се съберат диамантите, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: