Press "Enter" to skip to content

Добрите хора живеят по-дълго?

Чжуан-цзъ – ученик на основателя на даосизма Лао-дзъ, казвал, че монасите са полезни с това, че дават на селяните възможност да вършат благодеяния

доброта

В даоския канон „Дао цзан“ за задълженията на монасите се казва, че те трябва всеки ден да обикалят близките селища с празна купичка в ръце, за да могат селяните да я напълнят с варен ориз или друга храна.

В други страни подобна роля на покровителстван обект се възлага на свещени животни. В Индия в борбата за поправяне на кармата се смята за много важна грижата за кравите. В Древен Египет царял култ към котките. Срещата с котка на улицата обещавала късмет, а отглеждането на животното в дома гарантирало защита срещу зли духове. На писанките им правели отделни къщи, за тях били предвидени специални гробища.

В християнските и мюсюлманските страни благодеянията на паството се насочвали към бедните. Раздаването на милостиня по време на църковни празници и досега се смята за най-богоугодната дейност, значително превъзхождаща по ценност спазването на поста. Мнозина вярват, че това облекчава опрощаването на греховете, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: