Press "Enter" to skip to content

Думите са оръжие, което трябва да ползваме правилно

Колко думи изричаме на ден?

 

дума

Десетки, стотици? Осъзнаваме ли всичко, което изричаме, или има моменти, когато просто си бръщолевим?

И има ли значение какво точно казваме?

Според духовните учители всяка наша дума е от значение. Категорични са, че дори и най-неутралната, необидна и изречена само на себе си фраза се отразява върху живота ни. Думите са признати за изключително мощни от всички народи. Неслучайно във всички религиозни практики се изричат молитви, проповеди или заклинания. Много хора се страхуват, че може да бъдат прокълнати или някой да ги урочаса с неподходящи думи.

Източните мъдреци обаче подчертават, че рискът, който крият думите, не е толкова в това, че някой може да ни навреди с думи, а че сами можем да си навредим. Те проповядват, че независимо към кого са отправени, думите винаги влияят и върху този, който ги произнася, защото изричане-то им насочва силни енергийни потоци, които са неизменно свързани с източника.

Заради това е много важно да осъзнаваме какво говорим и как то може да ни се отрази. Световноизвестната писателка Луиз Хей в продължение на години разработва теорията си, че мисловната дейност и думите, които изричаме, са пряко свързани с психичното и физичното ни състояние. Авторката набляга на положителното влияние, което думите може да имат върху здравето ни. Нейната теория е, че чрез положителни утвърждения ние можем да направим живота си по-хубав. Но също така – че чрез неподходящите словосъчетания можем сами да се разболеем и да насочим живота си в неблагоприятна посока.

Мексиканският писател и шаман Дон Мигел Руис е категоричен, че всяка клетка от тялото ни реагира на всяка наша мисъл, както и на всяка дума, която изричаме. Той ни учи, че когато произнесем някоя дума, тя се връща обратно в нас под формата на изживяване. Заради това е много важно да изкореним от речта си всякакви негативни изказвания. Без значение към кого са отправени. И не говорим просто за добро възпитание или че ако обидим някого, ние неизменно ще предизвикаме негативна реакция от негова страна, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: