Press "Enter" to skip to content

Змията е божество в Индия, коeто и до днес отнема човешки животи

За цялата си история от тези влечуги са загинали огромен брой хора, а са пострадали неизмеримо повече

 

змия божество

Но едновременно с това змията се е превърнала и в божество, влязла е в митологията на почти всички народи по света и в много страни дори е обект на поклонение.

В Индия змии могат да се видят не само в мрачните джунгли, на полетата и пътищата -те висят от жиците на електрическите далекопроводи и могат дори да пропълзят в уютната стая на скъп хотел. Особено често змиите посещават жилищата на хората в периода на мусонните дъждове, когато водата залива дупките им. Според данни на Световната здравна организация в Индия е н;ай-високата в света смъртност от змийска отрова. Всяка година от змийски ухапвания в страната са потърпевши повече от четвърт милион души, от които 75 хиляди умират. Това превишава 30 пъти броя на жертвите от всички хищници, взети заедно. Ето защо от змиите в Индия не само се страхуват, но и ги почитат.

Според древните представи на индусите Вселената се държи на главите на змея Шеш, а на ложе от пръстените му почива бог Вишну. Друга могъща змия – Васуки, бог Шива постоянно носи със себе си като свещен шнур. Поясът и гривните му са изплетени от кобри със застрашително разтворени качулки. В подземното царство обитават наги – митични същества със змийско тяло и една или няколко човешки глави. Столицата им Бхагавати е обградена със стена от скъпоценни камъни и се слави като най-богатия град в мистичните светове. Според поверията нагите могат да съживяват мъртви и да променят облика си, а жените им се отличават с рядка красота и често се омъжват за земни владетели.

Смята се, че една от цариците на нагите – Манаса, защитава от змийско ухапване. В Бенгалия и досега се устройват пищни празненства нейна чест. Обикновено те стават всяка година в края на юли. В този ден никой
не работи, а главните виновници за тържеството със стотици се донасят от горите и се пускат направо на улицата или в двора. Живите змии възторжено са приветствани и им благодарят за спасената от гризачи реколта, като ги угощават с мляко, масло и мед. При това заклинателите и дори обикновените зрители не се страхуват да ги вземат с ръце и дори да ги слагат по раменете си. Поразителното е, че в този ден змиите не хапят, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: