Press "Enter" to skip to content

Източна мудра предпазва от инфаркт

Йога използва позиции на ръцете при проблеми със здравето и срещу емоционални бури

мудра

Освен популярните асани в практиките на това учение са и т.нар. мудри. Една от тях е наричана „животоспасяваща„. Тя предотвратява инфаркт. Влияе добре на сърцето и се практикува също и за профилактика.

Изпълнява се, като се сгъне показалецът на ръката, докато възглавничката му опре в основата на палеца. Средният и безименият пръст също се сгъват, но по-малко – те леко се притискат към възглавничката на палеца, който е сгънат над показалеца. Кутрето стърчи до тях. Двете ръце се обръщат нагоре и задържат мудрата, докато минат болките, сърцебиенето или изтръпването. Ефектът може да е моментален.

Тази мудра помага и за успокояване при силна тъга или тревожност.

В йога има десетки мудри и всяка облекчава различни симптоми. Действието им е най-силно, ако се изпълняват редовно, при покой и осъзнаване и докато мисловната енергия е насочена към болезнената част от тялото. То трябва да е в удобна поза, най-добре – седяща асана.

Мудрите освобождават протичането на енергия в тялото по каналите й. Всяка болест е заради някакъв блокаж. Ако се възстанови правилното движение на енергията, настъпва оздравяване. При мудрите това се случва чрез притискане на точки на ръката и допир на пръстите един в друг.

Някои, мудри се практикуват по-дълго, докато се прояви ефектът. „Животоспасяващата“ може да подейства веднага и затова се изпълнява в напрегнати моменти.

Все едно дали сте навън, в тролея или на работа, може да сключите пръсти в мудрата и тя ще подейства добре на сърцето ви, пише „Здраве без лекарства“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: