Press "Enter" to skip to content

Имаме ли сродна душа – истина и заблуди

Дълбоко в себе си всеки от нас иска да е обграден от хора, с които да усеща духовна и емоционална близост

сродна душа1 Би било прекрасно да се разбираме от половин дума, да се грижим безкористно един за друг, да се доверяваме и да споделяме радистите и болките си. Често обаче не успяваме да открием сродната си душа заради собствените си заблуди.

Заблуда 1: Сродните души се намират една друга автоматично

Често хората си мислят, че не е нужно да правят нищо, за да открият сродната си душа – достатъчно е да се огледат наоколо и да я потърсят сред познатите и непознатите си. Това обаче съвсем не е така. Наистина, всички ние притежаваме интуиция, която ни помага да се ориентираме. Но сродните души не се откриват, докато не са настроени на една и съща вълна на желания и способност да се разберат. Затова ако търсим верен приятел или любовен партньор, нужно е дълбоко да анализираме себе си и настройката си към живота. Необходимо е да търсим осъзнато, за да намерим.

Заблуда 2: Когато намеря сродната си душа, ще бъдем заедно вечно, не е нужно да правя нищо повече

Когато открием човек, с когото се чувстваме добре, понякога се оставяме на инерцията и не полагаме грижи за връзката си с него. Това е сериозен подводен камък за много семейства и приятелства. Нашите души не стоят на едно място, а постоянно се развиват и усъвършенстват. Рано или късно идва момент, в който „надрастваме“ връзката, която сме създали. И тогава усещаме необходимост от нещо различно, от ново ниво. Наясно сме, че трябва да се развиваме, за да напредваме в кариерата, но често забравяме, че същото се отнася и за взаимоотношенията ни. Личностното усъвършенстване включва осъзната грижа и За сродната ни душа, и за типа връзка, която поддържаме с нея. В противен случай ни очакват разочарования и нови неуспешни опити да намерим сродна душа.

Заблуда 3: Може да открием сродна душа само в определен кръг от хора

Истината е, че ако човек не е способен дълбоко да обича и да се грижи за голямо количество хора, той не може да го прави и за един-двама близки. Ако намерим сили в себе си да разкрием душата си, ще разпознаем сродни черти във всеки около нас, независимо колко различни изглеждаме. С други думи, няма личности, които „не са на нашето ниво“, има само страх да се открием и да изградим искрени и честни взаимоотношения.

В крайна сметка всички ние сме хора и заради това сме сродни души един с друг. Всеки от нас въпреки уникалността си лесно може да открие сходства и близост у другите – достатъчно е само да го пожелаем осъзнато. Колкото повече развиваме себе си и способността си да обичаме и да се грижим За другите, толкова повече разширяваме обхвата на сърцето си. И толкова повече близост усещаме към другите. Което означава, че постоянно ще бъдем обградени със сродни души, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: