Press "Enter" to skip to content

„ИН“ и „ЯН“ на вилата – продължение

Много е важно да си направите водоем в градината, дори и съвсем малък

вила

Водоемите са мощни акумулатори на благотворната енергия „ци“: малко езерце или фонтан с електрическа помпа ще свършат работа. Езерцето е добре да е с неправилна форма или кръгло, но в никакъв случай правоъгълно или квадратно. Водоемът задължително трябва да е заобиколен от буйна растителност, която помага да се уравновесят стихиите „ин“ и „ян“. В идеалния случай той трябва да се намира пред къщата от юг. Имайте предвид обаче, че застоялата вода поражда застой и на енергията „ци“.

Трябва да следите да има ред и „на сушата“ -не трябва да оставяте непочистени гниещи или изсъхнали растения или окосена трева, тъй като те пораждат излишък от „ци“. Още по-зле е оставен в земята гниещ пън, защото той привлича към себе си вредната енергетика. Най-лоша енергетика в градината има, когато къщата е построена над останал в земята пън или заровен кладенец. Китайците смятат, че подобна ситуация неминуемо ще погуби всичките й обитатели.

Прясно изкопаната земя е добре да бъде покрита с нещо, защото тя символизира ранен „дракон“. Този принцип важи и за границата между земята и растителността. В Япония кленовете със своите ярки есенни листа се използват като преходни растения между голата почва и зеленината.

Към специфичните далекоизточни елементи на градинската естетика се отнасят и каменните алпинеуми, фенерите и пагодите. Те създават благоприятен енергетичен баланс на територията, задържайки в нея „ци“ и уравновесявайки началата „ян“ и „ин“. Защото градината е предимно „инско“, растително начало.

Декоративните хълмчета помагат и на къщата. Ако например градината се намира северно от нея, то хълмче от северната страна ще поддържа и пази обитателите й. Но не е желателно да се намира точно срещу вратата.

Въпреки това бъдете бдителни, ако искате да украсите вашата градина с камъни с необичайна форма. Често те напомнят някакво същество, неблагоприятно за обитателите на вилата или за растенията.

Leave a Reply

%d bloggers like this: