Press "Enter" to skip to content

Истинският соев сос е лечебен и полезен за здравето

Повечето от нас свързват соевия сос с китайската кухня

соев сос Това е така, защото той е измислен в Китай преди повече от 2500 години. Будистите не можели да консумират месо и затова си приготвили сос от соя, който да съдържа висококачествени протеини. Другата причина да го направят е, че с него консервирали много от продуктите си. Впоследствие рецептата се дообогатява в Япония и днес никой не може да си представи без соев сос нито китайската, нито японската кухня. Когато купуваме соев сос, за съжаление, трябва да се водим по цената и ако държим на по-здравословен начин на живот, да избираме по-скъпите варианти. Това е така, тъй като те ферментират по естествен път и не съдържат консерванти, оцветители и други химически вещества. Качественият соев сос узрява в продължение на няколко месеца, докато другият става за месец.

Много хора се питат дали соевият сос е полезен. Ако е качествен, да.

Той съдържа антиоксиданти и съдейства за предотвратяването на ракови образувания в организма. Всъщност изследвания доказват, че съдържа 10 пъти повече антиоксиданти от прочутото в това отношение червено вино. Освен това е помощник в борбата със стареенето. Съдържанието на фитоестрогени в него благоприятства симптомите при настъпване на климактериум. Соевият сос помага при безсъние и проблеми с тревожността, премахва отоци, влияе добре при мускулни спазми.

В Китай се произвеждат два вида соев сос -светъл и тъмен. Освен по цвят се различават и по вкус, аромат и наситеност. Светлият е по-солен и се използва главно за овкусяване след приготвяне на храната, защото не променя цвета й. Тъмният има сладникав нюанс, който се разгръща при топлинна обработка, затова той се използва по време на приготвяне на ястията.

Внимание

Соевият сос е полезен, но не и когато се ползва в големи количества, защото има високо съдържание на сол. Препоръчва се да купувате от най-качествените марки, които имат и варианти с по-малко сол. Не купувайте соев сос в пластмасови шишенца. В тях той губи вкуса и аромата си. И четете внимателно етикета. Ако съдържа мононатриев глутамат, не го купувайте. Той е изключително вреден за здравето ви.

Leave a Reply

%d bloggers like this: