Press "Enter" to skip to content

Какви са хората според начина, по който спят?

Според това как спят хората биват 7 вида

Woman Sleeping 1. Бодряк. Наричат ги чучулиги. Чувстват се най-добре в „сините“ часове от деня и се втурват да вършат нещо (гладят, правят гимнастика и пр.) още преди партньорът им да се е събудил. Те са генетично курдисали своя биологичен часовник на по-ранен час.

2. Сънльо. Този тип хора заспиват още щом опрат възглавницата. Нужни са им 10 минути със затворени очи и дрямката ги е унесла.

3. Бърборко. Макар да не го съзнават, тези хора плямпат нощем и държат партньорите си будни. Това състояние се нарича сомнилокия, говорене насън. То позволява на партньора да надникне в подсъзнанието ви и сутринта може да ви изненада неприятно. Бълнуването е рядкост и трае кратко. Изключете записващите устройства в спалнята и предложете на партньора си тапи за уши.

4. Сова. Леглото не е любимата мебел за тези хора. Легнат ли рано, не могат да затворят очи, говори им се, стават често за едно или за друго. Наричат ги сови и са приятна компания през нощта, но сутрин ги няма никакви. Зимно време денят им трае само 4 часа и пак се е стъмнило. Тази нощна бодрост е разстройство, наречено „отложена сънна фаза“. Техният биологичен часовник трябва да се свери. Това става, като всяка вечер си лягат с 10 минути по-рано от обичайното.

5. Заек. Дори да е нахлузил маска на очите и да е пъхнал тапи в ушите, този тип долавя и най-слабата въздишка на партньора. Той сякаш спи само с едното око като заек. Много често това се дължи на липсата на дори минимална физическа умора през деня.

6. Нервак. Този тип работи здравата, но и се забавлява до насита. Не му е приоритет да спи. Някъде към 3 часа след полунощ обаче главата му клюмва на масата. Случва се да клюмне и по обед на другия ден. Той не бива да пие следобед кафе, чай и напитки с кофеин.

7. Гатер. Над 40% от мъжете и 25% от жените хъркат. Въпреки множеството опити да престанат – най-често с лакът, хъркането продължава заради позата в леглото. Ако човек лежи по гръб и е с отворена уста, той ще хърка. Но ще спре, ако се обърне настрана. Има специални възглавници за хора, които спят странично.

Leave a Reply

%d bloggers like this: