Press "Enter" to skip to content

Какво все още не знаете за тайландската кухня?

Рецептите са различни в отделните райони на страната

тайландска кухня В Северен и Североизточен Тайланд предпочитат лепкав ориз пред другия, който се прави на пара. В централната и в южната част на страната приготвят ориза така, че да се отделят лесно зрънцата едно от друго. В някои селски райони пък си хапват насекоми като щурци и ларви от копринени буби, които в другите райони не се готвят. Повечето насекоми се пържат и имат вкус на пуканки. Но те може да се приготвят и по-мераклийски с лимонови листа, чесън и люти чушки и така да се превърнат в чудесно мезе за питието.

Някои деликатеси като поповите лъжички и яйцата на мравките се варят в бульон и отново са предпочитан обяд в северната част на страната.

Тайланд се слави с морската си храна. Там хората всекидневно се наслаждават на различни видове риби, скариди, стриди, калмари, миди и други. Те се приготвят най-често на пара. От месата може да срещнете всичко, включително крокодилско и жабешко. Но на почит са пилешкото и патешкото. Може да срещнете и ястия, които комбинират по няколко вида месо.

Качеството и разнообразието на тайландската храна, която се продава навън, са признати по целия свят. Често наричат Банкок столицата на street food (храната, която се продава на улицата). Най-много там се предлагат различните видове бързи кърита, приготвени на уок, нудълс, салати, меса на шиш или скара, изсушени на слънце калмари, нарязани на парчета плодове.

Ако отидете в Тайланд, започнете кулинарното си пътешествие с Кхао Пат -пържен ориз с яйца, зеленчуци и морски дарове. Може да продължите с типично морско ястие като Пла Мък Тхот Кратиен – парченца калмари, изпържени с чесън. Нудлите задължително ще влязат също в менюто ви на гост и е добре да се запознаете с Пат Тай – лакомство от пържени спагети в специален сос със скариди, фъстъци, соеви кълнове и зелен лук. Едни от световноизвестните рецепти на тайландските кулинари са супени. Това са Том Ям Кунг – кисело-люта супа със скариди и гъби, и Том Кха Кай – лимонено-люта супа с пиле и кокосово мляко. Супите се поднасят задължително врящи, затова и обикновено се сервират в глинени съдове върху източник на топлина. Те се хапват като салатата – по време на целия обяд, и затова е необходимо да се топлят през цялото време. От месните специалитети трябва да пробвате вкуса на Кай Пат Мет Мамонг – ситно нарязано пилешко, задушено с кашу и зеленчуци.

Leave a Reply

%d bloggers like this: