Press "Enter" to skip to content

Какво означава синият цвят?

Цветът на небето и морето според фън шуй е и символ на мъдростта, на въображението и новите хоризонти. Как да го използваме?

синьо
Синьото се свърза, разбира се, с елемента Вода, затова се счита, че носи силата на вечното, на постоянството, на упоритостта, на мъдростта. Интересното е, че според източните вярвания то е едновременно успокояващо, но и стимулиращо въображението и мисълта. Затова фън шуй специалистите подчертават, че може да го използваме в дома си особено добре в стаята на подрастващите, за да подпомага ученето или в работен кабинет за вдъхновение. Смята се също, че в светъл нюанс е идеален цвят за таван дори на всекидневна, защото напомня небе и ни кара да се чувстваме спокойни и в хармония.

Дизайнерът Жан-Гариел Кос пише: „Синьото е цветът на креативността. Мозъкът ни сякаш освобождава всичките си скрити способности чрез синьото. Този цвят символизира свободата, чувството за пълноценност и хармония със света. Същото усещане за безкрайност, което може да породи у нас гледката на синьото небе през лятото или на безкрая на морето. Затова трябва да не се колебаете да го използвате в дома си, в дрехите, също и в аксесоарите.“ Специалистът обаче подчертава, че когато става дума за чанти и портмонета, трябва да внимаваме. По принцип се вярва, че синята чанта е много подходяща за едни дами и много неблагоприятна за други. От една страна, синьото се свързва със скрити заложби и е хубаво да се носи, когато имаме нужда от изострена интуиция, шесто чувство и търсим някакъв отговор, който ни убягва. Но, от друга страна, това е цветът на водата и в чисто финансов план се свърза с нестабилност и потънали средства. Затова дори и да може да си позволите синя чанта в някои ситуации, никога не си купувайте синьо портмоне.

Синьото е подходящо в облеклото, когато търсите спокойствие, стремите се към хармония и сте в период, когато искате да го карате по-бавно. Сини дрехи и бижута помагат и когато имате нужда от нова идея, когато се опитвате да сътворите нещо, да създадете.

Но синьото е противоречив цвят – от една страна – на свобода, синьото е и цветът на меланхолията според някои вярвания.

Затова не се препоръчва за стаята на по-песимистичните и депресивни личности, фън шуй специалистите препоръчват, когато сме потиснати, да не се обличаме в синьо, особено в по-тъмните нюанси.

От една страна, синьото подобрява съня, но, от друга, някои специалисти препоръчват да не се използва в спалнята, защото се счита, че вреди на близостта на двойката.

Освен това е и неподходящ цвят за кухня или трапезария, защото се смята, че убива апетита и по никакъв начин не стимулира желанието за готвене. Но е идеално За баня, защото се свързва с водата.

Тоест не бива да пренебрегваме синьото както в дома, така и в дрехите си, но и да не прекаляваме с него. То е цветът на хармонията и мира, но трябва да се съчетава със земни тонове, за да ни помогне да останем Здраво стъпили на земята и да не се увличаме прекалено. Синьото помага за отмора и спокойствие и стимулира духовността, но в прекалено количество може да ни накара да се чувстваме така, сякаш витаем в облаците.

Leave a Reply

%d bloggers like this: