Press "Enter" to skip to content

Какво предсказва Храмът на мусоните в Индия?

В селцето Бехата в индийския щат Утар Прадеш има необикновен храм

 

индия

В продължение на много години той предсказва количеството на валежи, които ще паднат през сезона.

Мистерията се крие в капките вода, които се образуват на тавана, при това и досега не е ясно точно по какъв начин. В околностите няма никакви водоеми, а храмът се издига на възвишение.

Судхир Шукла, фермер: „Този храм е известен като Храмът на мусоните. Той е на повече от 100 години и всеки ден селяните от околността идват тук да се помолят. Всички могат да видят капките вода, падащи от тавана, и в съответствие с това може да прецени колко обилни ще са валежите. В околностите няма източници на вода или езера. Ако капките са малко, дъждовете ще са оскъдни, ако са много, ще са добри. Съответно с това и ние засаждаме семената за богата реколта“.

Сезонът на дъждовете в Индия продължава от юни до септември и валежите са жизненоважни за местните селскостопански култури – 55% от тях нямат други източници за оросяване. Индия е един от най-големите производители и доставчици на хранителни продукти в света.

А ето какво отговорил фермер на въпроса дали е имало случаи предсказанията да лъжат: „Не, години наред предсказанията, направени в този храм, са се оказвали верни. И всеки път идваме, за да видим капките и да разберем какви мусонни дъждове са ни предначертани“.

Както казват местните жители, в тези места са идвали много изследователски екипи и учени от различни кътчета на Индия и всички са се опитвали да намерят обяснение на необичайното явление, но така и не стигнали до единно мнение, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: