Press "Enter" to skip to content

Как да живеем в хармония със себе си?

Лесно може да си обещаем да сме в хармония със себе си, но как да го постигнем наистина?

хармония Забравете за завистта

Завистта разрушава душевното ни спокойствие. Знаете, че сте работили по-усърдно от своите колеги, но повишение са получили те, а не вие. Струва ли си да им завиждате? Не! Помнете, че животът на всекиго от нас се изгражда в съответствие с кармата на нашите минали действия и постъпки, както и на предшестващите животи. Ако ви е било съдено да сте богати, никой на света не може да го предотврати. Нищо няма да постигнете, като обвинявате другите за своите неуспехи. Завистта ще ви донесе единствено безпокойство.

Искате да промените света? Започнете със себе си!

Не се опитвайте сами да променяте света наоколо, едва ли ще успеете. Не е ли по-добре да промените самите себе си? И тогава дори недружелюбната среда ще стане за вас приятна и хармонична.

Примирете се с това, което не можете да промените

Това е най-добрият начин да превърнете недостатъците в достойнства. Всеки ден се сблъскваме с неудобства, раздразнение,болести и нещастни случаи, които се намират извън нашия контрол. Трябва да се научим да ги приемаме, като си казваме: „Бог така е пожелал/Нека така да бъде“. Защото логиката на Бога се намира отвъд границите на нашето разбиране. Вярвайте в това и ще станете по-търпими, по-силни и волеви.

Не отхапвайте повече, отколкото можете да изядете

Често поемаме върху себе си повече задължения, отколкото можем да изпълним. Правим го, за да задоволим своето его. Съобразявайте се с възможностите си. Старайте се да посвещавате свободното си време на молитви, самоанализ и медитация. Това ще ви помогне да намалите мислите, които ви пречат да се чувствате самодостатъчни хора. Колкото по-малко мисли, толкова повече душевно спокойствие.

Leave a Reply

%d bloggers like this: