Press "Enter" to skip to content

Как да превърнем дъха си в лечебно средство?

Едва ли предполагате каква е силата на дишането

дъх

С контрол над него човек се лекува и въздейства на мозъка.

Според древни източни школи дишането прави връзката между тяло и съзнание. Умението да се диша правилно се смята за наука и е важен елемент в различни теории за здраве и дълголетие. Чрез този процес човек може да въздейства и на други жизнени функции – кръвно, пулс, обмяна на веществата, ниво на хормони, дори еякулация.

Дълбокото дишане поема и придвижва жизнена енергия, масажира вътрешните органи, чисти кръвта и тъканите от токсини и холестерол, стимулира отделянето на хормони и усилва имунната система. Високият холестерол и плаки-те в кръвоносните съдове при вегетарианци например може да се обясни с неправилно дишане и недостатъчно окисляване на кръвта.

Ключ към дълголетието

Дишането регулира количеството приет въздух и задържането му. Колкото повече задържа дъх и колкото по-дълбоко диша човек, толкова по-силен и неподатлив на заболявания е.

Китайски мъдреци, тибетски монаси, запознати с тайните и мощта на дихателния процес, са можели да задържат въздуха в дробовете си много дълго.

Всеки поема въздух различно. Болните дишат ускорено, някои животни -също. Спокойният човек го прави плавно и ритмично, а ядосаният диша на пресекулки.

Открита е зависимост между скорост на дишане и продължителност на живота при животните. Слон, костенурка, питон се радват на дълъг живот и се отличават с бавно вдишване и издишване.

Излиза, че дълголетието зависи от дишането. Така е, защото въздухът е склад на енергия, която минава през дихателната система, ума и сърцето.

Leave a Reply

%d bloggers like this: