Press "Enter" to skip to content

Как да реагираме при измръзване?

Повърхностните измръзвания се третират в затоплено помещение по два начина

Измръзналият крайник се затопля във вода с температура до 38 градуса за 20-30 минути. Не бива да се използва гореща вода – замръзналата кожа не усеща болка и прекалено топлата вода може да я попари, без да разберете. След това се подсушава, намазва се с тънък слой „Дефламол“ и се прави нестегната, суха превръзка. Вторият начин е да направите превръзка, без масажиране и затопляне с вода. Тя трябва да не е стегната и да е с голямо количество марля, памук и бинтове.

Помнете, че ако кожата е замръзнала, не бива да я загрявате на пряка топлина -печка или огън, пише вестник „Всичко за семейството“.

Ако са се появили мехури, не е добре да се пукат и затова не се масажира засегнатият крайник. Прави се нестегната превръзка с марля, предварително намазана с „Дефламол“ или „Йодасепт“, а върху нея се поставя повече стерилен памук и бинт, пише вестник „Всичко за семейството“.

Пият се много течности -топли чайове, бульон, супа, обезболяващи медикаменти – аспирин с витамин С. Прегледът от лекар е задължителен.

При цялостно измръзване на тялото пострадалият трябва да се пренесе в не много затоплено помещение до идването на лекар. Загряването на тялото трябва да става постепенно с топли кърпи, грейки, бутилки с топла вода. След като дойде в съзнание, на пострадалия се дава топъл чай, кафе, но не алкохол. Тежкото общо измръзване налага специализирана медицинска помощ.

• При ниски температури избягвайте тесните дрехи. Ръкавиците с един пръст са по-топли от другите.
• Ако крайниците ви премръзнат, не ги разтривайте със сняг. Клетките в кожата са се превърнали в ледени кристали и са лесно чупливи.
• Алкохолът предизвиква още по-голяма загуба на топлина в студено време, а пушенето намалява периферното кръвообращение, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: