Press "Enter" to skip to content

Кармата – между минало, бъдеще и настояще

В действителност да се каже просто „карма“, не е съвсем правилно, тъй като кармата в индийската традиция се подразделя на четири категории

карма съдба „Санчита карма“ -буквално съвокупна карма. Това е сума от всички минали постъпки, известни и неизвестни, извършени от даден човек в този или минали животи, която се фиксира на неговата т. нар. кармична сметка.

Под известна карма трябва да се разбира кармата, за която вие интуитивно знаете, че сте осъществили в този живот – обикновено във вид на някакъв необясним късмет или, обратното, карък, както и от вашите съзнателни действия по подобряване на бъдещата ви съдба в следващите прераждания.

Неизвестна е кармата, за чието съществуване дори не подозирате. Действията й може да видят само просветлените мъдреци, на които са познати тайните на миналото и бъдещето. Именно неизвестната съставка лежи в основата на много обстоятелства в настоящия живот – както добри, така и лоши.

„Прарабдха карма“ – това е онази част от съвкупната карма, която трябва да бъде изпитана от индивида в настоящото му въплъщение (останалата й част ще бъде отнесена към бъдещите животи). Тя се нарича още зряла карма. Ако в миналите си животи сте били отявлен негодник, това не означава, че в този ви очаква само мъка, ще има и добри моменти (тъй като все нещо хубаво сте извършили). Така както и ако в предишните въплъщения сте били почти светци, в този живот няма да избегнете известни разочарования (защото въпреки всичко сте имали някакви дребни грехове). В текущия живот можете да отработите само известна част от кармата, а не цялата наведнъж.

Зрялата карма е „сметката“, която ви предстои да платите или, обратното, която ви носи известни дивиденти именно в това прераждане. Условно казано, в предишните животи много сте помагали на бедните и сте натрупали достатъчно „плюсове“, за да станете в този живот милионер. Но от вашето, благочестие можело да се желае повече, затова възнаграждението за него е отнесено в бъдещите прераждания (разбира се, при условие че в настоящето не се превърнете в безбожник). Аналогично, преди да се задейства, се натрупва и „критичната маса“ на кармичния негатив.

„Криямана карма“ включва в себе си сумата от всички възможни последствия, създавани от текущите действия на човека. Нарича се още зараждаща се карма. Тя позволява да.се измени в определена степен сценарият на съдбата, формиран от постъпките в нашите минали животи. Прилагайки съзнателни усилия, можем да подобрим баланса на „плюсовете“ и „минусите“ в нашата съвкупна карма. Всъщност зараждащата се карма е това, което правим сега, в дадения момент на текущото време, притежавайки способността на избор и съзнателно съзидание.

„Ахаманарма“ съставят онези постъпки, които смятате да извършите в бъдеще. Съществуването й е свързано със способността на висшите сили да предвиждат плодовете от набелязаните от вас действия, при това независимо дали те ще бъдат осъществени, или не. С други думи, това, за което си мечтаете и планирате, също ще бъде записано на кармичната ви сметка (спомнете си евангелското: „Всеки, който е погледнал жена с желание, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си“).

А ако вашите помисли започнат да се осъществяват, те ще се превърнат в зараждаща се карма, която е по-въздействаща върху съдбата.

Leave a Reply

%d bloggers like this: