Press "Enter" to skip to content

Кафето е полезно за очите

Корейски учени откриха още една важна полза за кафето

кафе

Сутрин много хора пият чашка кафе, за да „отворят“ очите си, но нови изследвания показват, че ароматната напитка действително влияе положително на зрението. Учени от Корнелския университет (САЩ) открили, че съдържащият се в кафето силен антиоксидант – хлорогенова киселина предотвратява дегенерацията на ретината.

Ретината е тънък слой тъкан, състоящ се от милиони фото-чувствителни и нервни клетки, които приемат и преобразуват визуалната информация. Тя е и една от най-метаболично активните тъкани, тъй като са й необходими големи количества кислород. Недостигът на кислород и въздействието на свободните радикали води до увреждането на ретината, което води до загуба на зрението.

Изследователите от Корнелския университет трябва да установят способна ли е киселината да преодолее бариерата между кръвоносната система и централната нервна система, която не пропуска някои лекарствени вещества. Ако получат положителен отговор на този въпрос, един прекрасен ден лекарите ще предписват кафе за предотвратяване на слепота.

„Кафето е най-популярната напитка в света, но вече можем да го наречем и една от най-полезните, тъй като съдържа от 7 до 9% хлорогенова киселина“, отбелязва авторът на изследването проф. Чанг Ю Ли, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: