Press "Enter" to skip to content

Китайски миньор оцеля 17 години под земята

Благодарение на това, че е свикнал да се храни и да живее оскъдно

миньор

Бригада миньори от западната провинции Синцзян в Китай били изключително изненадани, когато прокопали галерия към част от рудник, изоставена преди 17 години след земетресение, което предизвикало срутвания в големи участъци от тунелите. Там те се натъкнали на 59-годишен миньор, останал в затрупаната мина след авария през 1997 г.

Миньорът Чжан останал в капана под земята след земетресение с магнитут 7,8 степен, което предизвикало срутването. Той оцелял благодарение на това, че в тази част на мината останали вентилационни канали, които му осигурявали достъп на въздух. За храна използвал аварийния запас от ориз и вода, който се намирал в подземно депо и бил предвиден специално за такива случаи. Мъжът допълвал менюто си с уловени плъхове, които живеели в мината, както и с някои фосфоресциращи организми като източник на витамини.

Невероятният случай на миньора Чжан, останал затрупан в мината 17 години, е уникален. Предишният рекорд по оцеляване под земята е 142 дни и принадлежи на британеца Джеф Смит. Той доброволно се „погребал“ в двора на любимия си пъб с намерението да постави рекорд.

Leave a Reply

%d bloggers like this: