Press "Enter" to skip to content

Кленът – лечител и магьосник

В Япония съзерцанието на обагрените в алени кленови листа е обичай, подобен на пролетната медитация под цъфналите японски вишни

Освен че е много красив, кленът притежава и много приятна енергия, затова хич не е случайно, че японците прекарват часове наред полегнали под удивително красивата му корона. Кленът помага на хората да постигнат вътрешно равновесие, носи успокоение и увереност в собствените сили. Енергията му е мека и сякаш приласкава с невидими ръце, загръща ни в своето биополе, за да ни е по-удобно и уютно, за да живеем по-комфортно.

При среща с това дърво човек усеща радост като при среща с обичан приятел. Някои народи имат специално отношение към клена, уважително и трепетно. Предците ни вярвали, че той е добър юнак, превърнат в дърво. Според легендата веднъж направили цигулка от клен и тя с музикалния си плач разкрила истината за омагьосания юнак. Заради вярването, че кленът е произлязъл от човек, в миналото не са го ползвали за дърва за огрев, не са слагали листата му под хляба в пещите си и никога не правели от него ковчези, за да не заровят в земята жив човек, пише вестник „Всичко за семейството“.

В южнославянските области дървото имало славата на нещо като детектор на лъжата. Според сръбските поверия несправедливо осъденият трябвало да помоли да му разрешат да прегърне сух клен и ако наистина бил невинен, дървото се покривало с листа.

Независимо дали кленови клони чукат на вратата или на прозореца, те никога не предвещават нещо лошо. Това дърво няма да ви предаде, да ви навреди, да ви излъже. То е и виртуозен музикант – още през IX в. от него се изработвали сладкогласни гусли. Кларнетите, флейтите и обоите от клен също са най-добрите. Дървото е много търсен материал от дърводелците и стругарите и винаги е било предпочитано за изработване на гребени за развлачване на лен, ръкохватки за всякакви инструменти, билярдни стикове, обущарски гвоздеи, линии, извити мебели…

Някога с отвара от клен лекували разни болежки, включително открити рани. В миналото паниците и лъжиците от клен били най-предпочитани от стопанките. Те вярвали, че който се храни с такива прибори, не го лови нито магия, нито отрова. През XIX в. във Великобритания смятали, че малкото дете трябва да се прекара през клоните на кленово дърво, за да му бъде осигурено здраве и дълголетие.

Според природолечителите кленът премахва нервното напрежение и агресията, хармонизира състоянието на аурата и биополето на човека. Енергията му е ласкава и ненатрапчива, затова кленът дарява не мощ и власт, а радост, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: