Press "Enter" to skip to content

Кои билки и храни се препоръчват от китайската медицина през този сезон?

15-20% от хората страдат от сезонни депресии

рейши

Най-често срещаните прояви са потиснатост, изтощение и апатия през мрачните месеци. Представяме ви някои от суперхраните, които ни помагат да се преборим със сезонната депресия.

ЧИЯ

Тази суперхрана със сигурност ще ви зареди с енергия и ще ви помогне да се справите с вечното чувство на апатия и безсилие, характерни за сезонната депресия. Чията е високоенергийна храна. Тя е идеалното решение, когато нямате сили за нищо, чувствате се преуморени и на ръба на разболяване, защото освен зареждаща тя е и антиоксидант. Чията ще ви набави и много полезните омега-3 есенциални мастни киселини, калций, желязо и калий.

РЕЙШИ

Тази китайска гъба е подходящо да се консумира през цялата година, но е задължителна през студените месеци, защото се счита за силен източник на енергия и влияе върху настроението. Освен това рейши стимулира имунната защита и повишава съпротивителните сили на организма. Тя има антивъзпалителни свойства и повлиява добре сезонните алергии. Според нови китайски изследвания тази гъба дори може да има положителен ефект като антитуморен агент.

ГОДЖИ БЕРИ

В много от случаите на депресия през студените месеци специалистите смятат, че става дума основно за намален прием на витамини. Затова всякакви суперхрани, богати на витамини, са оръжие срещу потиснатостта. Смята се, че годжи бери-то е по-богато на витамин С дори от грейпфрутите и трябва да присъства в менюто всеки ден. Освен това е богато и на витамини от групата В. Заради високото съдържание на витамини, а също така на антиоксиданти и полизахариди, то се счита за стимулатор на имунната система и подсилва както на физично, така и на психично ниво.

Leave a Reply

%d bloggers like this: