Press "Enter" to skip to content

Кои са 10-те принципа на японската кухня?

Японците следват 10 основни кулинарни принципа

кухня

1. Залага се на „петия вкус“, наречен умами. Той обединява в едно солено, кисело, сладко, горчиво и лютиво. Получава се от свободните глутамати, които се съдържат във ферментиралите и отлежали храни, както и в широко използвания овкусител мононатриев глутамат.

2. Рибата присъства под всякакви форми – сурова, печена, пържена, варена. На най-голяма почит са тонът, дорадата, моруната, сардината и сьомгата. Бодливото фугу е само за изтънчени ценители, а кит се яде все по-рядко. Хапват се доста хайвер и морски дарове.

3. Сушито може да е постно. Макар че е познато най-вече като деликатес с риба, в Страната на изгряващото слънце то често е само с ориз, плодове или зеленчуци.

4. Основното хранене е на вечеря. То се състои от ориз, супа и 3 ястия.

5. Рядко се сервира месо. То изобщо не присъства в японската традиционна кухня. Яде се чак от началото на XX в., когато страната се отваря към света.

6. Ястията се приготвят заедно със соса. За разлика от европейската кухня, в която той се добавя накрая.

7. Ножовете са на почит. Разнообразието им е изумително. Всеки продукт се реже с определен нож по специфичен начин.

8. Десертите не са за наяждане, а за медитация. На традиционната японска чайна церемония се поднасят миниатюрните сладки „Вагаши“, чиято красота напомня колорита на сменящите се сезони и които японците дълго съзерцават.

9. Алкохолът е оризов. Изненадващо, но според статистиката оризовото вино е най-продаваният алкохол в света.

10. Пие се зелен чай, не кафе. Предлагаме ви две лесни и типично японски рецепти.

Leave a Reply

%d bloggers like this: