Press "Enter" to skip to content

Къната – натуралната красота от Изтока

От векове жените от Изтока използват къната, за да имат гъста, здрава и блестяща коса, черни вежди и мигли

 

къна индия

Тя е богата на хидратантни, пигменти, микроелементи, смоли, танини и не вреди на структурата на косъма, а го обгръща със защитен филм, прави го по-плътен и обемен.

Естествената къна е прах от растението Lawsonia Inermis, кръстено на изследователя Джон Лоусън, който пръв го описва. Тя е землистозелена и оцветява косата в червеникава гама. Има заздравяващ и подхранващ ефект, действа отлично срещу пърхота и други дерматологични проблеми.

За да си приготвите къната, я сипете в керамичен съд (в никакъв случай метален), залейте я с гореща вода (с температура около 90 градуса) в съотношение 2:1 и добавете 1 с.л. лимонов сок (или ябълков оцет за по-наситен цвят). Разбъркайте добре сместа до консистенция на крем и я покрийте. Оставете я за 8-12 часа, за да си пусне цвета. Съкратената процедура е да престои 1 час, после се затопля на водна баня и отново престоява, докато цвета й се промени от тъмнозелен в кафеникав.

Сместа се нанася върху косата с ръкавици. После се покрива с найлонова шапка и затоплена хавлиена кърпа. Действието на къната продължава 4-5 часа, но колко време ще я държите, зависи от цвета, който желаете. Може да я оставите и цяла нощ, вреда няма за има, но цветът ще е по-силно червен.

След боядисването косата се е измива с вода, без шампоан. Интензивността на цвета излиза след ден-два, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: