Press "Enter" to skip to content

Левичарите не са леваци

Какво е общото между Луи XVI, Бил Гейтс, Леонардо да Винчи, Ницше, Джими Хендрикс и Анджелина Джоли?

Е, вече е ясно – всички те са леворъки.

Дългият списък от именити хора, които са (били) леворъки, с нищо не подсказва, че едва 10% от населението на Земята си служи по-добре с лявата ръка. Но пък намеква за това, че леворъките са хора, които имат голям потенциал, при това в различни области, но най-вече в изкуството.

Бебетата показват с коя ръка ще боравят по-добре още през първите си месеци. Просто обърнете внимание с коя ръчичка пеленачето посяга за биберон, играчка или друго. Имайте предвид, че леворъчието търпи изменение – сред младите хора има повече леворъки, отколкото сред възрастните. Специалистите казват, че с годините леворъките се приучават от само себе си да си служат и с дясната ръка.

Никога не форсирайте детето да „обърне“ леворъчието си. Дори да успеете, малка е вероятността то да стане сръчно. Психолозите предупреждават, че дете, което е било принуждавано да действа повече с другата ръка, израства с по-ниско самочувствие!

Всъщност би трябвало да сте щастливи, ако детето ви се окаже леворъко. Знайно е, че дясното полукълбо на мозъка отговаря за лявата ръка. В него постъпва цял спектър от важна информация – зрителна, слухова и т.н., следователно първо чрез него разпознаваме лица, цветове, мелодии. Емоциите и техният израз също са пряко свързани с дясното полукълбо. Затова не трябва да се учудваме, че сред артистите, художниците и музикантите има толкова леворъки. Но това, че леворъките като цяло са по-интелигентни от десноръките, е малко митология.

Представители на Университета на кралица Маргарет в Единбург посочили най-доброто средство против стреса в службата -чаша сок от нар.

В експеримента участвали 60 доброволци, които всеки ден в продължение на две седмици изпивали по 500 мл сок от нар. Преди и в края на експеримента те попълвали анкета с въпроси за емоционалната настройка и отношението към работата. Оказало се, че тези, които пиели редовно по чаша сок на ден, чувствали емоционален подем, били по-ентусиазирани в работата и по-малко реагирали на дразнители, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: