Press "Enter" to skip to content

Легендата за бонсай и силата на стайните цветя във фън-шуй

Философското значение на бонсай от гледна точка на даосизма е следното
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Бонсай символизира течението на жизнения цикъл, чието разбиране помага да се открие пътят към безсмъртието. Защото дърветата са уникални живи същества, чиято възраст може да се изчислява със столетия. Даосите са убедени, че с помощта на бонсай може да се получи въжделеното качество, което притежават дърветата – дълголетието. И ето че идва време да се обърнем към даоската легенда за появата на бонсай.

Живял в първите векове от нашата ера в Китай император, който пожелал да има в градината си миниатюрно копие на цялата империя, та дай се любува всеки ден и по-силно да усеща пълнотата на властта. Архитектите и градинарите създали макет на империята с всички градове и села, реки и Именно за това копие били отгледани и малките дървета – бонсай.

Работата е там, че последователите на даосизма смятат, че не е задължително да се манипулират обектите – достатъчно е да се манипулират техните копия. Естествено, малките копия са много по-удобни. Но за да бъдат действени манипулациите, копията трябва да са максимално доближени до оригинала.
Но какво могат да дадат манипулациите с растения? Ако изхождаме от даоската доктрина, можем да обърнем тяхната енергетика в своя полза. В това отношение изкуството на бонсай и практиката на фън-шуй много си приличат – стремейки се да постигнат позитивни въздействия и промени, и двете работят с енергетиката.

А и от езотерична гледна точка развитието на всичко живо на Земята върви по единна система: растенията винаги са в крак с времето, улавяйки и най-малките промени, защото ги движи естествената борба за оцеляване.

Стайните растения, особено живеещите в дома отдавна, се адаптират, приспособяват се към неблагоприятните по своите излъчвания предмети. Растенията се променят, като променят и облагородяват пространството, в което се намират. Уви, не всички жители на съвременните мегаполиси имат възможност да разполагат със собствена къща сред природата, но могат да си създадат миниатюрен модел на градина в дома – с „помощта на бонсай…

Leave a Reply

%d bloggers like this: