Press "Enter" to skip to content

Липсата на любов и човешката омраза провокира самоубийствата

„Днес стават самоубийства по целия свят. Независимо от доброто икономическо развитие, дори в Япония броят им нараства. Такива събития са следствие от завистта, конкуренцията и липсата на любов и състрадание“, смята XIV Далай лама – духовният лидер на будистите в Тибет.
NORWAY DALAI LAMA

Той отбелязва, че съществува много силна връзка между майката и детето, наставника и ученика, между членовете на едно семейство. И действията, които човек извършва, обезателно имат последствия, в това число и за неговите близки. Затова той смята, че ако се вършат добродетелни постъпки и се произнасят мантри с цел да се помогне на близък човек, който е сложил край на живота си, това ще му е от полза – той ще може „в следващия си живот да получи добро раждане и да се срещне с дхарма (думата дхарма в превод от санскрит означава „да задържи“, „да подкрепи“, будистите я разбират като синоним на будизма; фразата „да се срещне с дхарма“ в интерпретацията на Далай лама означава в бъдещите въплъщения да получиш възможност да практикуваш будизма).

Далай лама призовава хората да развиват търпение дори по отношение на онези, които им причиняват зло, и никога да не се поддават на слепия гняв.

„Трябва да различаваме личността, извършваща неблаговидна постъпка, и самото деяние. По отношение на човека трябва да се култивира търпение и преди извършването на някакви действия трябва да се помисли кое ще му донесе полза и кое – вреда. При това е необходимо да се противостои на недобродетелните действия, които той извършва. И това ще е проявление на храброст. Гневът, обратното, говори за липса на храброст“, смята будисткият лидер, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: