Press "Enter" to skip to content

Любопитно за уасаби

Уасаби е паста, която по консистенция наподобява горчица

уасаби Има светлозелен цвят и лют вкус. Традиционно се поднася със суши и сашими (японски начин за сервиране на сурови риби), но може да бъде приятна добавка към различни видове сандвичи и други ястия. Гъстият сос-паста се прави от растение, прилично на хрян, затова е известно и като японски хрян. За разлика от сосовете, базирани на чили, лютивият ефект на уасаби е краткотраен.

Растението се среща само в Япония. Извън границите й се ползва уасаби-дайкон, пренесен и отглеждан в Европа. За разлика от оригинала той е бял, по-евтин и по-лесен за отглеждане. Двойникът се оцветява в зелено с кулинарни бои. Сосът се приготвя от настъргания корен на уасаби, като по правило се настъргва само колкото е необходимо.

Уасаби паста, разбъркана с майонеза, е добро допълнение към яйца и студени меса. А в комбинация с джинджифилов сос, кориандър и чесън се използва като марината за пържоли.

Рецепта за уасаби

Продукти: 2 стръка зелен лук, 1 ч.л. ситно нарязан пресен кориандър, 2 с.л. лимонов сок, 3 с.л. соев сос, 2 с.л. готова уасаби паста, 6 с.л. зехтин, 2 с.л. майонеза по желание, 2-3 филета аншоа.

Приготвяне: Нарежете наситно лука и го запържете на сух тиган заедно с кориандъра, лимоновия сок, соевия сос, уасабито и рибата. Пасирайте или счукайте в хаванче сместа, като постепенно наливате на тънка струя зехтина до получаване на хомогенна смес. Прибавете майонезата и разбъркайте добре.

Leave a Reply

%d bloggers like this: