Press "Enter" to skip to content

Може ли бъдещето да се предсказва?

Замисляли ли сте се, че без да го осъзнавате, всеки ден правите по няколко предсказания?

Не е трудно например да отгатнете кога ще дойде автобусът, кой звъни по телефона, как ще реагира шефът ви на ваше ново предложение. Тази способност е заложена у всеки човек, без той да се смята за медиум, екстрасенс или гадател, пише вестник „Всичко за семейството“.

Наскоро учени от Вашингтонския университет доказаха, че предсказването на бъдещето не е шарлатанство, а е една от многобройните функции на мозъка. Тя се е усъвършенствала през вековете, защото е тясно свързана с инстинкта за самосъхранение, както и с усвояването на нови знания.

В рамките на експеримента учените прожектирали на група доброволци видеофилми, в които се случвали обикновени събития – някой отивал на работа, друг приготвял вечеря, трети приспивал децата си. Оказало се, че 85% от присъстващите успявали с точност да предскажат какво ще последва в следващата сцена, пише вестник „Всичко за семейството“.

Докато доброволците гледали филмите, електроди отчитали промените в мозъчната им дейност. Оказало се, че в миговете, когато учените ги питали какво ще се случи по-нататък, се активизирала т.нар субстанция нигра („черно вещество“ в превод от латински). Става дума за структура в главния мозък, съдържаща допаминергични (произвеждащи допамин, хормона на пристрастяването и на щастието) неврони. Колкото по-често се упражнявали доброволците, толкова по-развито ставало черното им вещество, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: