Press "Enter" to skip to content

Не поставяйте ограничения на креативността!

Най-големите врагове на креативността са мързелът и перфекционизмът – две качества, с които трябва да се борим, за да може да се насладим на скритите си способности

 

креативност

Липсата на увереност също може да се окаже фатална. Оказва се, че основните пречки прел нас да творим не са липса на талант, на време или на възможности, както се оправдаваме, а вътрешният ни страх да не се провалим, да не станем за смях, да не бъдем критикувани. А без да поемем риск, никога няма да открием креативността в пълната й сила, защото в същността си творческият процес е свързан с промяна, с поемане в нова посока, с различно мислене, казват психолозите. Друго важно нещо, с което трябва да се преборим, са всички наслоени ни в детството възприятия – „това се прави така, а не така“. Ясно е, че родителите просто искат да научат детето си да се справя с различни задачи и да му спестят множество неуспешни опити, но с такива фрази го лишават от нещо много ценно – да изгради самоувереност, че дори и да не успее девет пъти, на десетия може и да успее, и че да се проваляш е нормална и неизменна част от живота. Креативността няма нищо общо с нормативите. В творчеството трябва да се оставим изцяло на дясната половина на мозъка, която е нерационална и не се обвързва с каквито и да било правила. Психолозите съветват не да се научим да бъдем креативни, а просто да се оставим да бъдем. Според тях това е естествено заложен в нас процес, който обаче ние потискаме заради правила и ограничения. Разбира се, ако цял живот досега сме го потискали, няма да стане за един ден. Специалистите предлагат, ако ни е трудно да се впуснем от раз в творчество, първо само да се научим да наблюдаваме света около нас да слушаме, да се любуваме.

Следващата стъпка е да започнем да правим асоциации между на пръв поглед несвързани неща, да търсим скритите връзки във всичко. И най-важната стъпка – да повярваме, че можем да мислим различно, да не си поставяме вътрешни ограничения, а да приветстваме всяка нова идея, колкото и смешна да ни се струва на пръв поглед. Винаги се питайте как нещо може да бъде направено по различен начин. Стигнете ли дотам, остава ви да се справите със страха да бъдете критикувани, както и със собствения си перфекционизъм. За да се насладите на творенето, не бива да си поставяте прекалено високи очаквания, защото ще убиете удоволствието. Целта не е да създадете нещо перфектно, а просто да създадете нещо – каквото и да е, само и единствено заради самия процес на създаване и удоволствието от него, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: