Press "Enter" to skip to content

Огън в кръвта и желязна воля позволяват на тибетските монаси да извършват чудеса

Съвременната наука не потвърждава на сто процента, макар и да не отхвърля тайнствените възможности на източните майстори

 

тумо практика тибет

Изследвания на тази тема са се провеждали в доста общи, примерни рамки на общото изучаване на йога. В момента съществува теория, обясняваща как хората са способни с помощта на дихателни упражнения да понасят силен студ и дори да сушат на гърба си кърпи.

В средата на XX век физиологът К.С. Тринчер доказал, че в някои ус ловия белите дробове на човека могат да изпълняват функции,свързани не само с дишането. В частност, в тях може да настъпва окисление на кръвта, благодарение на което организмът започва да изработва вълни енергия във вид на „вътрешна горещина“. Грубо обяснено, б кръвта изгарят холестеринът и други мазнини, които се превръщат в топлина. Любопитното е, че важно условие за окислението на кръвта е студената температура на околната среда. Това обяснява защо техниката тумо е получила толкова широко разпространение именно в заснежения Тибет сред ламите, а не сред йогите в горещата Индия.

Поразителното е, че тайната на подобна работа с вътрешните органи е била разработена хиляда години преди тя да бъде повторена в лабораторни условия през XX век, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: