Press "Enter" to skip to content

Отворете ума си с тези 2 съвета

Повечето от нас си мислят, че поумняват от само себе си

И че е достатъчно, за да научаваме неща, да четем книжки и да гледаме научнопопулярни филми. Съвсем не е така обаче.

Оказва се, че с възрастта все по-трудно възприемаме знания. И колкото повече пълним главата си с факти и опит, толкова по-малко нови идеи имаме. На английски има хубав израз – open minded: означава буквално „с отворен ум“ – човек, който възприема нови неща, умее да учи, впечатлява се, попива непознатото. Със сигурност обаче да останеш „с отворен ум“ става все по-трудно с годините. Известният в САЩ маркетолог и автор на книги Кевин Даум дава 5 съвета за поддържане тонуса на ума – как да сме отворени за новости и за знания независимо на колко години сме.

Затворете устата на вътрешния си глас

Сещате ли се колко пъти ви се е случвало да слушате някой събеседник и наум да водите диалог с него? Вътрешният ви глас дава оценка на всяка негова дума, прави коментари, често в несъгласие, отрича преди събеседникът да е стигнал до края. Отървете се от този вътрешен глас. Затворете му устата и чуйте какво има да ви казва човекът отсреща. Не преценявайте веднага дали сте съгласни или не. Оставете информацията да поникне у вас. Можете да се учудите колко находки има в на пръв поглед абсурдната информация. И колко много може да научите от всекиго. Наистина от всекиго.

Влизайте в спор със себе си

Ако не се справяте с укротяване на опърничавия вътрешен глас, то поне го използвайте във ваша полза. При всяко негово несъгласие с теорията на събеседника; включете втори вътрешен глас, който да спори с първия. Помислете за всички възможни доводи защо човекът отсреща може да има право. В най-добрия случай ще „отворите мозъка си“ за информацията, която в момента получавате. Ако не успеете, поне ще засилите таланта да влизате в спор. Това е доста полезно умение, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: