Press "Enter" to skip to content

Откъде се е появила интуицията?

Някои разглеждат интуицията като обикновено съвпадение, други виждат в нея обикновен късмет

интуиция Може да се срещне мнението и че интуицията е само инстинкт, а някои са склонни да я възприемат като измислица на шарлатани. Но как да се обяснят тогава множеството случаи, когато човек, благодарение на своето предчувствие, щастливо избягва различни неприятности и дори самата смърт?

Как да се класифицират безброй чудодейни спасявания, които са се случили не на основата на предварителен логически анализ, а благодарение на някакво вътрешно чувство? Какво движи хората, които не се качват на самолета или влака, попднали в катастрофа? Как, намирайки се на хиляди километри, хората усещат сериозната опасност, заплашваща техни роднини и близки? Как, в края на краищата, хората вземат съдбоносни решения, осланяйки се единствено на някакъв импулс, неясен сигнал и дори без да си дават напълно сметка за действията си?

Обяснението може да бъде само едно: освен известните пет сетива -зрение, слух, осезание, обоняние и вкус, човекът притежава и още едно, шесто чувство, наречено интуиция!

Откъде се появява интуицията?

Еднозначен и обоснован отговор на този въпрос засега не са дали нито учени, нито екстрасенси, нито богослови. Съществуват няколко хипотези за произхода на това тайнствено чувство, всяка от които има както доводи в полза на своята правота, така и напълно аргументирани опровержения. Тези хипотези могат условно да се разделят на три групи.

1. Природен произход на интуицията – метафизическа гледна точка.
2. Божествена дарба -диалектически подход.
3. Намеса на отвъдни сили – езотерична концепция.

Leave a Reply

%d bloggers like this: