Press "Enter" to skip to content

Познавате ли законите на кармата?

Всеки има своя съдба: едни – по-тежка, други – по-лека

karma

Самата дума е свързана със събития, които е невъзможно да бъдат променени. Навярно затова възприехме чуждата дума „карма“ – законите й са прости и сурови: каквото си заработил, това ще получиш.

Действието на кармата може да се сравни с неумолимостта на природните закони: както денят сменя нощта, а пролетта – зимата, така и кармата въздава на всекиго според заслугите му. Всяка наша постъпка идва от миналото и влияе на бъдещето. И нищо не става случайно. Въобще случайността е понятие, създадено от самоуверен материалист. В словото на мъдреца няма такава дума. Мъдрецът ще каже: „Ако страдам днес, значи в миналото съм сгрешил в нещо. Сам съм си виновен за своето страдание и трябва спокойно да го понеса“.

Съществуват три вида карма: зряла, скрита и зараждаща се.

Зрялата карма е свързана в съзнанието ни с думата „съдба“. Това са неизбежните събития.

Зрялата карма определя продължителността на земния живот, особеностите на външността, положителните и отрицателните страни на характера, роднините, приятелите, враговете, здравето, радостите и страданията, условията на живот. Едно от проявленията й са действията, извършвани в „състояние на афект“, несвойствени за човека постъпки. Към зрялата карма се отнасят озаренията, просветленията, ситуациите, когато у човека се разкриват сили, за чието съществуване той дори не е подозирал.

Негативната карма е много неприятна, но не бива да се прави изводът, че „ако в миналото съм натрупал двеста килограма тегло, е безполезно да отслабвам“. Трябва да преодоляваме себе си и тогава в живота ни ще бъде сформирана нова карма на следващото въплъщение – по-позитивна.

Скритата карма може да се пренася от едно въплъщение в друго, очаквайки благодатна почва. Страховете, фобиите, предчувствията, нереалните мечти -всичко това са прояви на скрита карма, която при желание може да се промени.

Зараждащата се карма се създава ежеминутно и ежесекундно от нашите мисли и действия. Затова онзи, който е решил съзнателно да си изгради по-благоприятна карма, трябва строго да следи за чистотата на помислите и постъпките си, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: