Press "Enter" to skip to content

Празнодумието, според Буда, прави хората нещастни

Клеветата е особено опасна, тъй като причината е гневът

 

Буда

Да говориш лошо за някого зад гърба му, с изключение на случаите, когато обектът е обществено лице и ние го обсъждаме с цел да обърнем внимание на други хора на неговия опасен пример, означава да станеш съпричастен към неговите негативности. Това разрушава и приятелството и разделя хората. Такова поведение е пагубно за нас самите. Нищо не се обръща против нас така бързо, както вредните думи.

Грубата и обидна реч не е само признак на лошо възпитание. Това е извънредно отблъскваща черта, поставяща всички в неловко положение. Тя придава на живота усещане за низост и в резултат чуваме неприятни неща за самите себе си. Дори когато всичко е хубаво, деструктивната реч е способна да застигне мнозина и да им влияе негативно.

Празнословието се споменава в този списък, тъй като то предизвиква изтичане на натрупаните от нас положителни качества. В добра компания то може да звучи приятно и отпускащо, но ще се изненадате колко скъпоценно ценна и енергия се губи заради този навик. При това скритите зад думите емоции също невинаги са положителни. Зад ярките, завладяващи истории за други хора често стои голяма ревност или гордост. Тези чувства напълно преобладават над най-обикновената симпатия, не ги сдържа личната мъдрост и те разрушават добрите пожелания.

Ако се включим в безсмислена беседа или отвличаме с празнословие другиго от полезното му занимание, в резултат няма да ни възприемат насериозно. Що се отнася до източниците на умствени смущения, то най-значителните от тях са трите основни емоции и тяхното изразяване, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: