Press "Enter" to skip to content

Принципи на здравословното хранене според фън-шуй

През този сезон организмът е отслабен и се нуждае от повече внимание

Древното китайско учение фън-шуй предполага не само хармонизация на помещението, в което живеем или работим, но и хармонизация на нашия организъм,
Според фън-шуй храната – както и типът личност и годината в китайския хороскоп – се дели на ин и ян. През есента се препоръчва се храна, която има ин-характеристики.

Към ян-продуктите се отнася всичко, което расте на земята, пълзи или тича по нея. А подземните части на растенията и животните, които обитават дупки, се отнасят към ин-продуктите. Оризът и рибата се смятат за неутрални – тоест в тях хармонично се съчетават ин и ян, затова можете да ги употребявате без вреда за здравето по всяко време на годината.

Обши правила за хранене по фън-шуй

• Отдавайте предпочитание на продуктите местно производство, характерни за региона, където сте родени и израсли. Ако се преместите в друга страна, не забравяйте храната от родината. Не случайно в Китай всяка местност има свой тип хранене, свое меню, което отчита климата, виреещите там растения и видовете животинска храна от региона.

• Употребявайте повече сезонни продукти, които се добиват в даденото време от годината – например узряващите есен ябълки най-добре се усвояват и носят най-много полза именно през есента, а не зиме и пролет.

• Старайте се максимално да разнообразите менюто си: храната не трябва да е скучна, а да радва окото. Затова блюдата е добре да са не само вкусни, но и красиво оформени. Тогава ще получите не само чувство за насищане, но и морално удовлетворение, добро настроение и мощен импулс за успех.

• Употребявайте за храна повече свежи, необработени продукти. Особено това се отнася за зеленчуците и плодовете.

• Вслушвайте се в организма си. Той е чувствителен инструмент, улавящ вибрациите на Вселената, затова практически винаги е готов да ви подскаже какво е най-добре да хапнете, за да получите максимална полза. Разбира се, ако ви се иска шоколад, не изяждайте два наведнъж, а се ограничете само с две-три блокчета; изчакайте, помислете и ще разберете, че повече не ви е нужно.

Leave a Reply

%d bloggers like this: