Press "Enter" to skip to content

Син Чжуй – най-добрата китайска мумия

Известно е, че много древни народи са познавали сложните техники на „консервация на покойници“

мумия Но само китайците успели да създадат невероятно добре запазена мумия, която няма равна в целия свят. Това е мумията на богатата дама Син Чжуй от епохата на династията Хан. Тази китайска матрона починала около 160 г.пр.н.е., приблизително на 50-годишна възраст.

Гробът й е открит случайно, по време на военни учения в провинция Хунан през 1971 г. Войниците започват да копаят тунели в един от хълмовете и се натъкват на глинена преграда. Викат есперти археолози.

Находката се оказва безценна— антична гробница във вид на голяма обърната пирамида, покрита със слой въгрища, върху който има слой глина. В гробницата е запазен богато украсен саркофаг, в който има друг, по-малък, в него – трети. И така, четири саркофага на принципа на матрьошката.

В последния лежи мумия на жена, увита в красиво копринено покривало. Около нея има съдове с остатъци от изискани блюда и рецепти за приготвянето им, скъпоценности и т.н.

Състоянието на мумията изумява специалистите: ставите са запазили гъвкавостта си, кожата е еластична, а цветът й -естествен. Дори в кръвоносните съдове е останала кръв. Вътрешните органи са в такова състояние, сякаш жената е починала преди няколко седмици.

При по-внимателно изследване е установено, че Син Чжуй не е водела особено здравословен начин на живот. В стомаха й са открити тении, имала е проблеми с гръбначния стълб, явно е употребявала много мазнини и се е движела малко. Приживе теглото й се е равнявало на около 120 – 140 кг при ръст само 150- 152 см.

Leave a Reply

%d bloggers like this: