Press "Enter" to skip to content

Софрологията – повече от източна философия и здраве – продължение

Динамична релаксация

 

Софрология
Софрологията ни учи на специален начин на релаксация. Той е доразвит и усъвършенстван от Мишел Фройд – правнучка на Зигмунд Фройд, психолог и софролог, специалист по управление на стреса и загуба на телесно тегло. Тя учи пациентите си, че всичко във физичен аспект може да бъде постигнато, ако е подкрепено от духовен. В противен случай усилията ни ще са много повече и накрая ще се окажат напразни.

В книгата си „Да помирим душата и тялото,, тя предлага техника за релаксация в четири степени. Първата степен е свързана с плавни и успокояващи движения, заимствани от йога. Но не силови или натоварващи тялото, а просто няколко раздвижващи за ставите и мускулите. Втората степен е свързана с медитация, при която ние се съсредоточаваме върху себе си – преди всичко да приемаме тялото си такова, каквото е, да хармонизираме емоциите си, да развинтим въображението си. Третата степен е свързана с отпускане на съзнанието – вече не се съсредоточаваме върху нищо конкретно, даже се опитваме да не насочваме мислите си към каквото и да било, а просто се оставяме по течението на съзнанието си. В четвъртата степен релаксиращият трябва бавно и постепенно да се върне към настоящия момент и да приеме реалността.

Според последователите софрологията може да се използва като всекидневна практика за борба със стреса, помощ при преминаването през трудни периоди, по-лесно справяне с много Задачи и по-бърза адаптация в нова среда. Но освен това тя може да се използва като психотерапия при пациенти с по-сериозни проблеми, защото предлага нетрадиционен и подсъзнателен подход към тях и решаването им, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: