Press "Enter" to skip to content

Софрологията – повече от източна философия и здраве

Някои я наричат психотерапия, други – дълбока медитация, трети – наука за прочистване на съзнанието

meditation-woman-sun

Всъщност софрологията е всичко това, но и много повече.

Основите й са поставени от невропсихиатъра Алфонсо Касейдо, който през 1960 г. създава специална школа в Мадрид. Целта му е да разработи техника, която да комбинира както физически практики като бойни изкуства или йога с чисто духовни като медитация, хипноза и прогресивна релаксация. За да може тази нова наука да е достъпна за западните хора, той черпи от мъдростта на Изтока, но не набляга на прекалено философските и религиозните страни на тези практики. Взима само основното и го адаптира за западния начин на живот и мислене.

Връзката тяло-дух

Така комбинирани и адаптирани, практиките се превръщат в ново учение, което се съсредоточава колкото върху физическото, толкова и върху психичното, и днес се смята, че софрологията е предимно метод за изследване, опознаване и контролиране на взаимовръзката тяло-дух.

Най-важното правило за последователите всъщност е, че нито духовните практики трябва да се правят без определени физически условия, нито каквито и да е упражнения не бива да се практикуват без специална духовна нагласа. Тоест ако в състояние на хармония на съзнанието ние правим специални тренировки, ще постигнем равновесие както на физическо, така и на психично ниво, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: