Press "Enter" to skip to content

Студова алергия: Можем ли да си помогнем сами?

Студовата алергия може да е наследствена, придобита и симптоматична

-При наследствената по-често противопоказанията са излагане на студен вятър, а не контакт със студени предмети. Възможно е да се прояви още в детството. При нея не се засягат лигавиците и следователно могат да се приемат студени храни и напитки без риск. Обривите остават по-дълго до 48 часа, и в засегнатата зона се усеща повече парене, не сърбеж.

-Придобитата студова уртикария възниква най-често след общи заболявания, емоционален стрес, контакт с медузи, множество инсектни ухапвания или някои инжекционни медикаменти. Тя е разпространена повече сред младите хора. Обривът е по изложените на ниски температури зони от тялото и сърби до половин-един час.

-Симптоматичната студова уртикария може да представлява най-раним симптом на миелом и левкемия, пише вестник „Всичко за семейството“.

-Възможно е объркване при поставяне на диагнозата поради неточна информации от болните и честото комбиниране с други видове уртикарии – аквагенна, от физични усилия и дермографизъм. Симптомите -умора, главоболие, диепнея и тахикардия могат доста да заблудят. Затова диагнозата студова алергия може да се постави единствено след преглед от дерматолог. За да се потвърди или отхвърли тя, са необходими лабораторни изследвания на кръвта. Профилактиката включва закаляващи процедури, топли напитки и подходящо облекло.

-За предпочитане е да вземате душ вечер и да не изсушавате кожата с агресивни продукти. Подходящи са по-мазни кремове и сусамово масло, което съхранява влагата на кожата.

-Правилното хранене, приемът на най-мощните антиоксиданти – витамините А, Е и С, както и на достатъчно течности, предпазват кожата от нежелани реакции. Препоръчва се да се консумират по-често черен дроб, моркови, шипки, цитрусови плодове, зеле и касис.

-На пациентите, на които е поставена диагнозата, се препоръчва да не допускат отслабване на имунитета, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: