Press "Enter" to skip to content

Суеверия от Страната на изгряващото слънце

Какво знаем в действителност за малката и загадъчна Япония?

япония
И в частност за японската магия, езотерика, поверия, легенди, митове? Ако се замислим, не много. Ще се опитаме да попълним някои от основните пропуски в знанията за тази уникална страна.

В Страната на изгряващото слънце числото 8 се смята за щастливо, а 4 – за нещастно, защото японците го асоциират със смъртта.

Смята се също, че не бива да се спи с глава, обърната на север, тъй като в Япония полагат покойниците в тази посока. Ако легне така човек, се смята, че по този начин може да призове собствената си смърт.

Ако в зеления чай плува изправено листенце, той се пие за щастие. Ако ви провърви да видите там повече от едно „стоящо“ листенце – трябва да изпиете чая „на екс“ и тогава обезателно ще се изпълни някое ваше много силно желание.

На масата не трябва да се забучват японските пръчици в храната. Така се прави само на помени, когато поставят купичка с ориз върху починалия и забиват в нея пръчиците.

На масата не трябва да се предава храна с помощта на пръчиците. Така се прави само когато след кремация поставят фрагментите от костите в урната.

Смята се също, че не трябва да се снимат гробища и места, където има статуи на японски божества. Казват, че духовете могат да се разсърдят и да отмъстят за това. В най-добрия случай просто ще ви се освети лентата или ще се развали фотоапаратът ви, в най-лошия – това може да се отрази и на вашето собствено здраве. В някои места е забранено да се фотографират дори статуите на Буда, има и съответните знаци. Интересното е, че туристите могат да се снимат на фона на статуята, но само статуята без хора – не.

След завръщането от помен японецът обезателно спира пред прага на дома си и хвърля върху себе си щипка сол, за да не проникне духът на покойника в неговия дом.
Когато на нощното небе падат три звезди, трябва да се намисли желание и то непременно ще се сбъдне. Една падаща звезда като при нас не се зачита. Трябва да падат едновременно три (и повече).

Leave a Reply

%d bloggers like this: