Press "Enter" to skip to content

Сусамът е тайната за красотата на източните красавици

Сусамът е познат отпреди 7000 години

сусам

В древен Египет от зърната правели брашно. Римските легионери го смесвали с мед и хапвали за енерегия преди битки. А дамите от Средна и Югоизточна Азия го използвали за разкрасяване – заради регенериращото, тонизиращо и хидратиращо действие. Олиото е богато на микроелементи (цинк, калций), витамини Е и А, балансирани полиненаситени мастни киселини, органични киселини, белтъчини и натурални антиоксиданти (предимно сезамол).

Олиото прониква дълбоко в кожата, омекотява я и измита вредните продукти на метоболизма. Въздейства на кожата като природен антиоксидант и предотвратява преждевременното стареене. Има силен антибактериален ефект, използва се при възпаления. Подходящо е за всеки тип кожа, особено за сухата и старееща. Препоръчва се за всекидневна употреба, в това число и за околочния контур и за детска кожа. Най-важното му действие е, че с естествен слънчезащитен фактор.

Сусамовото масло е за всеки тип скалп и коса -идеално подхранващо средство за третирани с химия коси. Придава им блясък и мекота, предпазва ги от дехидратиране. Втрийте в кожата на главата и по дължина на косата олио, след 30 минути измийте с шампоан.

В козметиката сусамово масло влиза в състава на много продукти, използва се и за масажи. След процедурата се оставя да престои още 40 минути и тогава се мие.

В китайската медии се прави утринна процедура: жабуркане с обилно количество сусамово масло, което почиства отделените през нощта токсини. То предотвратява появата на кариеси, усилва вкусовите рецептори и действа като масаж, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: