Press "Enter" to skip to content

Фигурки на животни пазят дома от лоша енергия

От незапомнени времена китайците използват различни фигурки-талисмани, за да защитят дома си от зли сили, да привлекат сполука, богатство, слава, любов и щастие

фън шуйВлезете ли в китайски магазин, ще се удивите от многообразието им. И понеже са с изящна изработка, може да ви се прииска да си купите някоя статуетка, но каква да изберете?

За един от най-мощните талисмани се смята трилапата жабка. В почти всеки китайски дом може да се види нейна фигурка от гипс, дърво, кост, скъпоценен метал или камък, най-често нефрит. Тя е пазителка на богатството и е способна да го умножи многократно. Най-често е седнала върху монети, има една и в устата й. Талисманът не бива да гледа към прозореца или към входната врата. В дома най-подходящото място за нея е стаята за гости, в ъгъла вляво от вратата. Тя често се мъдри върху касовите апарати в магазините. Продавачите от време на време галят статуетката, но не позволяват на купувачи да я докосват, за да не отнесат със себе си сполуката.

Трилапата жабка е едно от така наречените животни на земната сполука. Останалите са костенурка, дракон, двойка небесни лъвове и кученцето Пи Яо. Всички те са смятани за мощни защитни талисмани. Слонът също присъства в източния дом. Той е едно от седемте съкровища на будизма, затова често го изобразяват как носи на гърба си самото божество или пък му поднася цвете. Гигантски монолити слонове има на прочутата алея с каменни фигури край Пекин, която води към гробницата на императорите от династията Мин. Бездетните жени вярват, че ако поставят камък върху гърба им, ще родят син. Индийците също приписват мистична сила на дървени или порцеланови фигурки на два слона, два коня, две риби, лотусов цвят.

За да привличат имането в дома си китайците използват и талисмана „6 червени кесийки“. Хартиени или платнени, върху тях са изобразени йероглифи и различни предмети, като ветрило, кораб или монети на щастието, които също се свързват и с материалното благополучие. С помощта на ветрилото например всяко помещение може да се насити с положителна енергия и така да се отвори пътят на богатството към дома. Затова в къщите си китайците често окачват по стените големи декоративни ветрила. Ветрилото понякога присъства в много разпространения талисман- висулка „3 монети“. Те са с квадратна дупка в средата и са традиционно средство за привличане на щастие и благоденствие. Наред с монетите, роля в талисмана играе и възелът, който символизира безкрайния цикъл на сполуката. Понякога на висулката се връзват и други миниатюрни фигурки – на ветрило или на някое от животните на земната сполука, пише вестник „.Всичко за семейството“

Leave a Reply

%d bloggers like this: