Press "Enter" to skip to content

Хранене според аюрведа

Аюрведа повелява храненето да се извършва според тези правила

аюрведа

1. Спокойно място

Аюрведа съветва да се ядат пресни храни и по възможност у дома в приятна, спокойна обстановка. За здраве и добро настроение да балансираме диетата така: 30% пълнозърнести, 15% бобови (боб, нахут, леща и др.), 25% варени зеленчуци, 10% ядки и семена, 10% плодове, 10% салати. С добавка на 1 ч.л. естествена мазнина след, а не по време на готвене. Така храните не стават канцерогенни.

2. Детоксикация 1 път в месеца

Дори в началото да е трудно, след 1-2 пъти се свиква. Пречистване на организма от натрупани токсини и шлаки се прави в избран ден. Тогава се яде само прясна зеленчукова супа, плодове и (или) плодови сокове. Между 6 и 10 часа се пие плодов и билков чай. Тогава е фазата на изхвърляне на всичко нечисто и вредно за организма и те го подпомагат.

Ако сте активни сутрин, хапнете жито или житни кълнове. Те вършат същото. Смята се, че храносмилателният огън е най-силен от 10 до 14 ч. Това е най-доброто време за хранене. След 19 ч. той се забавя, така че не е добре да се яде късно вечер. Но е редно да се дъвче бавно и старателно и да не се поглъщат цели храни.

Leave a Reply

%d bloggers like this: