Press "Enter" to skip to content

Хранене според 5-те елемента

Според източните мъдреци светът около нас се състои от взаимно свързани помежду си 5 елемента – вода, земя, метал, огън и дърво. И понеже сме част от него, добре е всеки ден в менюто ни да присъстват блюда, съдържащи 5-те вкуса.

Представете си, че тялото ни работи като един автомобил. За да тръгне, трябва да го запалите (дърво). На двигателя (метал) му трябва гориво (огън). Без охлаждане (вода) бързо ще прегрее, а ако не му осигурите масло (земя) ще се износи. И ако пропуснете дори и едно от тях, колата ви няма да помръдне от мястото си. Всяка клетка от тялото ни е като малък двигател, за който храната е гориво. Ако стомахът ни през деня получава равномерни количества храна, съответстващи на петте елемента, организмът ни ще функционира перфектно като автомобил. Ще сме бодри, оптимистични и няма да пълнеем, пише списание „За жената“.

За елемента ДЪРВО е характерен кисел вкус.

Продукти: растения със зелен цвят, съдържащи хлорофил, праз лук, броколи, червено зеле, кисело зеле, спанак, зелена салата, краставици (може и кисели), чушки, копър, репички.

Тези храни подпомагат нормалното функциониране на лимфната система.

Елементът ОГЪН се характеризира с пикантен вкус.

Продукти: джинджифил, чушки, къри, печено месо, риба, тофу.

Пикантното стимулира работата на клетките, топи мазнините, изгаря повече енергия.

За елемента ЗЕМЯ е типичен сладък вкус.

Продукти: моркови, лук, тиква, целина, канела, кайсии, ванилия. Сладкото ни дава сила, подхранва мозъка и подслажда живота ни.

Елементът ВОДА се отличава със солен вкус.

Продукти: грах, леща, смокини. Съдържащите се в тях аминокиселини са изключително важни за безпроблемното храносмилане.

Елементът МЕТАЛ има горчив вкус.

Продукти: овес, просо, пшеница, ечемик, ориз. Най-важното в тези храни са микроелементите, които влияят на обмяната на веществата. При сваряване и лека топлинна обработка въглехидратите, които се съдържат в тях, се усвояват по-лесно, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: