Press "Enter" to skip to content

Цветът на цветята говори

Когато подарявате цветя, не избирайте само вида, но и цветът също

Смята се, че червени и винени цветове не бива да се подаряват, тъй като могат да донесат беда на получателя. Но това поверие така и не е намерило адекватно потвърждение. Напротив, от векове червената роза е смятана за символ на любовта, а винената – за символ на сексуалното влечение. И тази символика също трябва да се вземе под внимание, за да не се изпада в неловко положение.

Ако не изпитвате към даден човек горепосочените чувства, не го заблуждавайте с подаръка си. Не бива да подарявате рози с цвят на кръв или бордо на началството, тъй като може да бъде възприето като подмазване. Тъмночервени рози не се подаряват и на млади девойки – смята се за неприлично.

В много източници е писано, че не бива да се подаряват жълти цветя, защото символизирали раздяла. Но това си е чиста проба профанация. От древността жълтите цветя са символизирали слънцето и съответно – щастие, богатство и успех. Затова букет от такива цветя е бил и пожелание за тези блага и дълголетие.

Белите цветя символизират искрена дружба, чистота, невинност, а понякога и зараждане на чувства. Затова на младо момиче е добре да се подаряват именно бели цветя, както и на булка и на възлюбена при първа среща. А и на най-добрата приятелка, независимо от възрастта, букет от бели цветя ще й покаже как се отнасяте към нея.

Розовите символизират нежност и доверие. Розови рози като подарък ще са уместни, ако съпруг ги поднася на съпругата, дъщерята или синът – на майката, приятелка или мъж на жена, която наскоро е родила дете. Розовите цветя са доста интимен подарък, затова не е подходящ да се връчва на малко познати хора, на колеги и далечни роднини. Напоследък се появиха много изкуствено оцветени цветя и понякога оттенъците им поставят в затруднение дори хората, които добре се ориентират в цветната символика. Тогава трябва просто да се осланяте на своето чувство и да се ориентирате по това, дали даденият цвят се асоциира с човека, за когото е предназначен букетът.

Разбира се, в никакъв случай не бива да подарявате на когото и да било черни цветя – те са символ на мъка. Макар че има екстравагантни личности, които предпочитат изключително черните рози и черните лалета. Можете да ги подарявате само при конкретна молба от тяхна страна, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: