Press "Enter" to skip to content

Как се хранят в Тибет?

Главното в храненето по тибетски е ограничаването в количеството

тибет храна

Втората тайна е съчетаването на продуктите. И накрая, никога да не забравяме, че се храним не само за удоволствие, но и за здраве.

Закон за ламите е на една трапеза да не хапват повече от два продукта. Но и сред тези две съставки на менюто може да има абсолютно несъвместими- например мед и чесън, овнешки дроб и кайсии, свинско и скариди… Тези двойки не бива да се срещат дори в течение на шест часа в един и същи ден. Тибетците свято вярват, че употребата на несъвместими продукти води до отравяне на организма и болести. Е, не веднага, разбира се, а в дългосрочна перспектива. Хапнали сте едновременно например царевица и орехи, очакват ви беди- дори рак!

На ламите им е лесно: манастирският ритъм на живот е такъв, че всички монаси се хранят правилно, при това произвеждат продуктите си сами, без използване на съвременни технологии и химия. Основа на менюто им са ечемичена каша, бобени храни, плодове и зеленчуци. Разбира се, не е необходимо и ние, съвременните обитатели на мегаполисите, да се изнуряваме по този начин- в края на краищата не се стремим към нирвана. Правилото е: не смесвай продукти от различни
категории!

Не яжте едновременно въглехидратни продукти, зеленчуци, плодове с месо и риба; не смесвайте масло, яйца и сирене със сладко – бонбони и пасти. Никога не добавяйте мляко в чая и кафето – това превръща любимите ви напитки в отрова! Спазвайте тези прости правила и ще сте здрави като ламите. А те наистина не знаят какво е сърдечносъдово заболяване, онкология или диабет. А за работоспособността, силата и издръжливостта им се носят легенди, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: